30.03.12

Čokoládovější než čokoláda na vaření.

Při výrobě kávy jsem vám zatajila jednu podstatnou věc: Krom vody a novin je nejlepší si kafíčko dát s JÍDLEM.

Tak jo, už se dostáváme do prudších vod gastro-umu, ale recept na nejbáječnější nejčokoládovější nej muffiny (domácí... na M&S pokorně přiznávám nikdy mít nebudu) je poměrně jednoduchý - a co víc, prozradím ho! (ne, že bych to měla byrokraticky potvrzené, ale poměr surovin jsem po několika pečeních empiricky vypiplala na míru nejdokonalejší, čili si určité copyrighty nárokuji, echrm.)

Pokud jste nechutně bohatí, pak na recept kašlete a každý den se cpěte extremely chocolatey muffinama z Marks & Spencera a McCafé (až neuvěřitelně dobrá odrůda McDonald's, o jejich cheesecaku složím báseň).
Pokud jste chudí a/nebo zastánci DIY, pak se připravte na nabídky sňatků od všech, co tohle ochutnají:

Ingredience (nudnější část)
100g cukru
230g hladké mouky
tak 30-40g kakaa (kdo pomyslel na Granko, povinně si dá facku)
2 lžičky prdope, lžička jedlé sody
cca 150g čokolády - já používám jednu stogramovku mléčné, protože jsem na sladký a asi 50g kvalitně hořké (čtěte složení, "na vaření" má do hořký daleko)
3 vejce
130ml smetany
tak 80g másla (nesnese se se setrou, ale budiž, v pečení možná Hera i lepší)
Nutella

Žlutá mouka - Fukušima, nebo kvalitní foťák?

Ready? Steady!

Smíchejte všechny sypké suroviny. V kastrůlku rozpusťte máslo, do něj naházejte porůznu nalámanou čokoládu (ale máte-li velký kastról, unese to i celou tabulku, stejně to zkapalní - a na to si počkejte) a ještě přilijte smetanu; když už to má být horký, tak ať všechno. Tekutou, již odstavenou směs smíchejte se žloutky. Bílky ušlehejte na sníh a zlehka vmíchejte - prostě ženu ani květinou, bílky ani mixérem (... později jó). Postupně (práší to!) do sebe pořádně promixujte sypkou a tekutou směs, hrudky nejsou dobrá vizitka. Je nyní těsto tmavě hnědé a víc se valí, než teče? Tak to máte pěkný začátek.

Go!
Teď někdy si teprve rozehřejte troubu na cca 190°C. Protože nandavat těsto do forem zabere zcela nejvíc času.
~ A přichází další reklamní spot, tentokrát na nejdokonalejší nádobí roku, silikonové! Vážně, kdo v tom jednou peče, už nikdy nebude chtít nic jiného. Osobně zaručuji nepřipékání (vymazávat to? Na co! Na silikon se nepřipeče NIC!), pohodlnou manipulaci (lehký materiál pro leh-... slabé ženy) a božsky snadné mytí.
Konec reklamního spotu. ~
Pokryjte dno libovolných formiček (silikonových? :3) vrstvou těsta. A teď, bubny. (tududumturum) Dlouho jsem si lámala hlavu s tím, jak jen ty nejlepší firmy dělají onu vniřní muffinovou tekutou směs, která z nich činí krmě Bohů.
... A pak jsem se na to vys*ala a investovala do Nutelly. Zázrak? Ne, technologie.

Silikon je šik a Nutelly málo, jak jen jsem chamtivá!

Lžičkou nandejte bohaté množství Nutelly (více, než je na fotce, nějak má ruka škudlila) a opět zakryjte zbylým těstem. Vložte do trouby a poctivě hlídejte! Vysušený muffin je katastrofa. Moje se většinou pečou na max. 15 minut, ale chce to nepřetržitou kontrolu špejlí. Nebojte se to ani vyndat, i když ještě malé kousky muffinu zůstanou na kontroloru; nebudete litovat.

They're sexy and they know it.

Podávejte s kávou z džezvy nebo s milým úsměvem.

Omnom.

2 komentáře:

  1. že může být Hera na pečení lepší než máslo? leda v jiném paralelním vesmíru, kde Hera je přírodní produkt a máslo zpracované chemickou cestou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až příliš mnoho lidí (příbuzných) mi to od raného kulinářského mládí cpe, tak jsem to poznamenala s kouzelným slůvkem "možná". Sama ale taky dávám hlas máslu. :)

      Vymazat