05.06.12

Triple snídaňové kombo.

Všichni vám to říkají už od malička. A nejen vaše primární sociální skupina (emko, téčko a tak), ale i média, odborní poradci a paní na zastávce: Snídaně je základ dne.
Je zajímavé, jak propastné rozdíly jsou mezi lidmi v tomhle 'základním' a prvním jídle nového dne (pokud nejdete z kalby po půlnoci a nezastavíte se ve tři ráno na gyros, samozřejmě...). Někdo nic nepozře až do desíti dopoledne, někdo se dokáže nacpat zbytkem večeře, jiní úzkostlivě mažou tenkou vrstvu ztuženého rostlinného tuku na knackerbroty.
Nehledě na to, co jste vy (to, co jíte, jak jinak), já vám chci předvést na ukázku svatou trojici, z níž by si měl vybrat každý - a s vlastními obměnami pak vytvořit dokonalý základ dne.

1. Jogurt s úsměvem
Cena: levnější snídani už nedáte. Sázka.
Zdraví: Nebudu teď polemizovat o zdravotnosti mléčných výrobků - ale minimum chemky, maximum chuti; pár let ještě žít budete.
Popis: Sladké, sytivé, zahleňovací. A navíc si můžete udělat libovolnou porci, stačí přidat kelímek.
Čas: BleskoRychlo snídaně (když to nechcete fotit).

Bílej jogurt je skvělá věc a nevím, proč vůbec někdo vymýšlel jogurty už předochucené. Za cirka čtyři korunky si bez stabilizátorů a podobných blbin můžete koupit kelímek, do kterého lze dle libosti, sezony a chuti naházet cokoli. Já právě teď letím na mixu jahod <3, na fotce je exkluzivně vytvarovaný obličej z třtinovýho cukru, zakápnutý vanilkovým moninem. Ale nebránila bych se ani vlastní verzi straciatelly nebo méně slazené porci s oříšky - jogurtu to naslano nevadí!

Možná si teď říkáte, že jsem s nápadem jako Kolumbus - taky chudák předběhnutej - ale už jsem se mockrát přesvědčila, že lidi nejsou zvyklí dělat si život jednodušší. Tak proč tuhle parádu nepřipomenout.

Milka lžička. #need_of_the_day

Edit: Dnešní. I s tím efektním aranžerstvím mi to zabralo 4 minuty. 
Tak už neremcat, že ráno není čas.


2. Chlebová klasika
Cena: Stravitelná.
Zdraví: Na začátek dne perfektně vyvážené mezi sytivostí a energií. Budete z toho mít radost a budete žít dlouho. Reklamace přijímám až po smrti.
Popis: Slané, syté, bez vedlejších účinků.
Čas: Do pěti minut, když si nerozklepnete vajíčko na zem.

Celý příběh začíná ve chvíli, kdy jsem byla oficko pasováno na gastrosexuála - většinou by žena měla dostávat pugéty květin, mě však přítel obdaroval... bazalkou! A já nemohla být šťastnější. Jsem taky někdy trochu ten pragmatik, aneb užitečnost nade vše.

Awwwww. Voní voní.

Proto byla bazalka ihned napasována do všech následujících jídel. Brzy se tu třeba dočkáte receptu (jo, fakt z toho bude receptovej foodblog, proboha) na pořádnou a primitivně jednoduchou domácí pizzu, kde tyhle lístečky figurují. 
K snídani je však nejlepší zkusit toto: Krajíc chleba namazat máslem (mám to ještě podtrhnout a dát tučně?), poklást plátky okurek/rajčat/sýra/šunky/co dům dá/co dáte vy, na to nahodit osmažené vajíčko a... zasypat bazalkou! (ano, i se sušenou to půjde, přisahám) Kombinace k zbláznění.

Můžu se ještě vytahovat tím, že chleba je domácí, nebo už mě praštíte?


3. Mléčná rýže aneb rýže spasí svět
Cena: Rýže je levná, mléko je (po slevě) levné, džem lze ukrást babičkám...
Zdraví: Ne moc vyživující po stránce vitamínů atp., zato chutné a extrémně syté, mističku takřka nelze dojíst - a to se vyplatí!
Popis: Zase lehce zahleňuje, ale ono je těžké si to mléko odpustit; sladké, výtečné, skvěle to člověka naladí na zbytek dne.
Čas: Cirka 20 minut; dělat jen když máte na snídani až příliš času, popř. když tuhle mňamku chcete obědvat.

Proč zní nadpis jako by Avengers vymřeli a my potřebovali jiné zachránce? Protože rýže je potravina bohů! Můžete z toho udělat snídani, oběd, večeři, svačinu - a přitom obměňovat zbytek tak variabilně, že pestřejší stravu aby pohledal. A, co je nejdůležitější - stačí hrst k plnému žaludku! (dobře, to možná zní spíš jako potrava socek, ale proč by bohové nemohli jíst chutně a levně? Hm?)
Mléčná rýže je již sice trochu sofistikovanější práce, ale pokud den předtím neflámujete, lze se s tím úspěšně poprat za pár minut (nepočítám vaření rýže, ale v mezičase si člověk může udělat kafe, přečíst noviny nebo zatančit s paprsky slunce... pokud jedete na tripu).

Potřeba je na jednu porci baj vočko čtvrt hrnku rýže, čtvrt hrnku mléka a půl hrnku vody; lžíce (hnědýho) cukru, špetička soli a lžička pomerančový kůry - tohle všechno dát pěkně vařit, dokud to rýže nevstřebá a nezměkne. A po odstavení do toho hodit lžičku skořice a vanilkovýho extraktu, popř. řádně vmíchat ještě tak půl hrnku (teplého) mléka, ono to bude takové šťavnatější. Podávat pak s oblíbeným džemem! (popř. aktuálním ovocem)

Jo, takhle malá mistička a zaručuju skoro-přejedení. Rýže FTW.

Tak co plénum, vybrali jste si? Nebo mi předáte nějaké svoje zákulisní tipy? 
(Snídaně je přece základ!... a BeBe jsou ohraný.)

Žádné komentáře:

Okomentovat